Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Pemurah
Di zaman teknologi ini yang semakin canggih, kes-kes gangguan, masalah dan penyakit juga semakin banyak dan semakin rumit. Para saintis berlumba-lumba mencipta ubat, vaksin dan antidot, ada yang tanpa menghiraukan soal agama, etika dan budaya. Lebih dahsyat lagi kaum Yahudi yang mementingkan pulangan jangka pendek dan tidak ambil berat kesan sampingan jangka masa panjang yang cukup bahaya.
Perlukah kita menghambakan diri kepada kaedah perubatan yang dikatakan "moden" ini walhal kemodenan sepatutnya membawa kita ke satu keadaan yang lebih maju dan lebih baik. Ubat-ubatan sintetik adalah bahan asing pada tubuh dan jisim yang sangat berat. Tidak mungkin sel tubuh dapat benar-benar terima dan serap bahan ini, apatah lagi roh kita yang amat halus dan suci. Keadah perubatan konvensional hanya mengambilkira fisiologi tubuh dan mementingkan kesihatan pada tahap fizikal sahaja.
Perubatan Islam
merupakan kaedah pencegahan penyakit dan rawatan kepada gangguan, masalah dan penyakit yang paling lengkap dan sempurna. Kaedah rawatannya mengutamakan roh yang kekal buat selamanya, jasad pula akan reput dan hancur tatkala tiada lagi nyawa. Kekuatan roh menghasilkan kekuatan jiwa, mental, emosi dan seterusnya sel, tisu, organ dan sistem tubuh secara automatik menyusun untuk berfungsi dalam keadaan yang optima. Manusia wajar kembali ke fitrah dengan ilmu Al-Quran dan Hadith untuk mengetahui rahsia bagaimana cara menjaga keafiatannya dan seterusnya hidup sejahtera dan bahagia di dunia dan akhirat. Jika bukan Penciptanya sendiri, siapakah lagi yang paling arif tentang kejadian manusia dan cara terbaik menjaga dan merawat roh dan jasad?
Selain Al-Quran yang punyai rahsia dan khasiat pada setiap huruf di dalamnya, penawar terdiri dari makanan yang merupakan bahan semulajadi dan sangat diperlukan oleh roh dan sistem tubuh, selain mudah diterima sel tubuh kerana alam flora dan fauna adalah sebahagian dari alam manusia. Madu, habbatus sauda, minyak zaitun, cuka buah dan buah delima memang diketahui ramai khasiatnya tetapi tidak dianggap sebagai penawar mujarab, hanya sekadar supplemen dalam diet harian. Para saintis Barat memang mengetahui rahsia dalam makanan tersebut termasuk keupayaannya merawat kanser, tetapi oleh kerana bahan makanan ini tidak boleh dipatenkan (diberi hak mutlak pada sesuatu syarikat ke atas bahan itu) maka mereka tidak menganggap perniagaan makanan ini menguntungkan. Bahkan ada antara mereka yang menafikan kebaikan makanan ini kerana enggan mengiakan amalan agama Islam. Hakikatnya penawar ini mengandungi antioksidan semulajadi yang mampu merawat sel
hingga ke tahap membaikpulih DNA yang rosak akibat amalan dan pencemaran yang mungkin berlaku sejak beberapa keturunan sebelum kita lagi.
Rawatan Sistem An-Nisaa'™
merupakan satu sistem rawatan yang menggabungkan kaedah-kaedah rawatan di dalam kitab-kitab Perubatan Nabi. Gangguan, masalah dan penyakit melibatkan banyak faktor seperti pemakanan, amalan ibadah, pola pemikiran, pola tidur, keadaan persekitaran rumah dan pejabat, hubungan dengan Tuhan dan sesama manusia, keturunan dan lain-lain lagi. Faktor-faktor ini memberi kesan kepada roh, jiwa, mental dan fizikal hingga dimanifestasi sebagai penyakit. Sistem An-Nisaa'™ menghuraikan setiap faktor dalam proses rawatan untuk mencari puncanya dan bukan setakat merawat simtom sahaja. Proses ini memastikan masalah tidak berulang bukan saja pada pesakit tetapi juga pada zuriat keturunannya. Dalam rawatan konvensional, ubat diberi untuk merawat simtom dengan menahan fungsi organ dan sistem semulajadi tubuh. Manakala kaedah perubatan Islam menguatkan sistem imun dan daya ketahanan semulajadi tubuh serta mengoptimasikan fungsi sel, tisu, organ dan sistem tubuh untuk mencegah dan melawan gangguan dan penyakit. Ini adalah antara perbezaan yang paling ketara di antara dua kaedah perubatan. Wallahua'lam.

0 comments: